به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، جلسه گزارش از هشتاد و یکمین نشست بینالمللی ایفلا که در سال ۲۰۱۵ میلادی در آفریقای جنوبی برگزار شد، توسط فاطمه پازوکی کارشناس پژوهش اداره کل پژوهش و نوآوری نهاد کتابخانههای عمومی کشور با حضور دکتر مهردخت وزیرپور مشاور دبیرکل؛ دکتر امین متولیان معاون برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات؛ محمد جوهرچی مدیرکل پژوهش؛ اسماعیل شفاعی مدیرکل امور استانها و انجمنها؛ رمضانعلی محسنی مدیرکل امور مشارکتها؛ سیامک محبوب مدیرکل برنامهریزی و جمعی از کارکنان نهاد کتابخانههای عمومی کشور، یکشنبه ۲۶ مهرماه در ساختمان شماره یک نهاد برگزار شد.
فاطمه پازوکی کارشناس پژوهش اداره کل پژوهش و نوآوری نهاد کتابخانههای عمومی کشور در جلسه ارائه گزارشی از سفر خود به هشتاد و یکمین نشست بینالمللی ایفلا در سال ۲۰۱۵ میلادی درباره ایفلا گفت: فدراسیون بینالمللی انجمنها و مؤسسات کتابداری (ایفلا)؛ ارگانی مستقل، بینالمللی، غیردولتی و غیرانتفاعی است که ارتقای تفاهم بینالمللی؛ همکاری؛ گفتوشنود؛ پژوهش و توسعه در همه زمینههای کتابداری از جمله کتابشناسی، خدمات اطلاعرسانی و آموزش کارکنان و ایجاد تشکیلاتی برای بهینهسازی جنبههای بینالمللی کتابداری از اهداف آن است.
وی افزود: ایفلا دارای ۳۲ بخش و چندین میزگرد و گروه کاری است که هریک، برنامههایی خاص، دارد و از این طریق، همه مسائل مربوط به کتابداری از جمله: مطالعات پیچیده مربوط به مدیریت کتابخانههای دانشگاهی، آموزش حرفهای کتابداران مدارس، ایجاد مراکز منطقهای مخصوص نابینایان در جهان سوم، تهیه انتشارات رسمی، کوشش در راه اعتلای شغل و حرفه کتابداری و کتابداران، رشد و توسعه کتابخانههای عمومی و... را مورد بررسی قرار میدهد.
وی درباره بخشهای مختلف این نشست بینالمللی که در سال ۲۰۱۵ در کیپ تاون برگزار شد، گفت: بخشهای اصلی این کنفرانس شامل: جلسات ویژه، سخنرانیها (و پوستر)، جلسات کاری/ حرفهای/ اسپانسرها، آزمایش فناوری و برگزاری بیش از ۶۵ غرفه نمایشگاه، بازدید و فعالیت فرهنگی بود.
وی ادامه داد: برگزاری ۲۲۵ بخش یا جلسه کاری در مرکز همایشهای کیپتاون که هر یک با رئیس، هیأت رئیسه و عنوان علمی مستقل و متوسط ۶ سخنران از کشورهای مختلف نیز از برنامههای ویژه هشتاد و یکمین نشست ایفلا در آفریقای جنوبی بود.
وی ضمن مروری اجمالی بر تاریخچه کتابخانههای عمومی در کشور آفریقای جنوبی به بیان شرایط حالحاضر کتابخانههای عمومی در این کشور پرداخت و ادامه داد: کشور آفریقای جنوبی طبق آمار سال ۲۰۱۲، حدود ۵۲ میلون نفر جمعیت دارد و ۱۶۱۲ باب کتابخانه عمومی (برای هر ۳۱.۶۰۰ نفر یک کتابخانه عمومی) در آن، فعالیت میکند.
پازوکی درباره معرفی برنامه جامع کتابخانههای عمومی این کشور در همکاری با مدارس آن ادامه داد: مجموع ۲۳۷۴۰ باب مدرسه در آفریقای جنوبی مشغول به فعالیت هستند و ۳۳۹۲ باب کتابخانه متمرکز نیز با این مدارس، همکاری مستقیم دارند. "کتابخانه با مجموعه متمرکز"، "کتابخانه بدون منابع (قرائتخانه)"، "کلاس درس ـ کتابخانه" و "کتابخانه سیار پشتیبان" انواع همکاری متقابل کتابخانههای عمومی و مدارس در این کشور را تشکیل میدهند.
وی مزایای شرکت در همایش سالانه ایفلا را در دو گروه "مزایای فردی" و "مزایای ملی و سازمانی" تقسیم کرد و افزود: آشنایی با فرهنگ، تمدن و جغرافیای کشورهای مختلف، آشنایی با تحولات کتابداری و آخرین دستاوردها، افزایش اعتماد به نفس و خودباوری، حضور در فعالیتهای بینالمللی، سازماندهی، اجرا، برنامهریزی، گفتگو با نمایندگان و متخصصین کشورهای مختلف، آشنایی با شرکتها، مؤسسات و انتشارات بزرگ، حضور در جلسات مختلف و گسترش تعاملات و عمق بخشی به دانش و اطلاعات از طریق مقایسه عینی، بخشی از مزایای فردی شرکت در این همایش است.
وی ادامه داد: عرضه آخرین دستاوردهای ملی به نمایندگان کشورهای حاضر در نشست، نمایشگاهها، انجمنها و مؤسسات بینالمللی، استفاده از تجربه دیگر کشورها در حل مسائل و ارتقاء وضعیت کتابخانهها، دریافت نظرات بینالمللی و انتقال دانش جهانی برای بهرهگیری بومی، ارتقاء اعتماد به نفس و خودباوری ملی، تاثیرگذاری فرهنگی بر دیگر کشورها و گسترش فرهنگ ایرانی ـ اسلامی و گسترش تعاملات و دریافت حمایتهای بینالمللی نیز از مزایای ملی و سازمانی حضور در نشستهای بین المللی میباشد.
وی در پایان گزارش خود به ارائه پیشنهاداتی برای کتابخانههای عمومی ایران پرداخت و گفت: حضور گسترده و پرشور در همایشها، توانمندسازی و تقویت روابط بین الملل، تقویت بخش انگلیسی زبان وب سایت (دو زبانه سازی)، انتشار بولتن و نشریه داخلی با کیفیت بالا و حجم کم، جنبش رنگ در کتابخانههای عمومی با هزینه اندک و بازدهی زیاد، توانمندسازی کتابداران، تهیه فهرست صلاحیت شغلی کتابداران و برنامهریزی آموزشی، بهرهگیری از ابزارهای نوین برای جلب نظر و توجه کاربران (تبلت، بازیهای رایانهای، بوک ریدر و...)، تعامل گسترده با انجمنهای بینالمللی کشورهای همسایه، تشویق «کتابدار توانمند»، اهدای جوایزتهیه فیلم، عکس، صوت از کتابخانههای عمومی و بارگذاری در شبکههای اجتماعی (بصری سازی اطلاعات)، تهیۀ مجلات بینالمللی برای کتابخانههای عمومی مرکزی و... میتواند در رشد کارآمدی کتابداران و کتابخانههای عمومی تاثیر چشمگیری داشته باشد.
گفتنی است "مقایسه کتابخانههای عمومی ایران با استانداردهای ایفلا" موضوع مقاله مشترک فاطمه پازوکی و دکتر محمدکریم صابری در نشست بینالمللی ایفلا در سال ۲۰۱۵ بود که در مرداد ۱۳۹۴ توسط فاطمه پازوکی در این همایش ارائه شد.